Ortopéd és egyedi lábbelik, cipők készítése

„Álljon két lábbal a Földön, s előzze meg a bajt!"
A problémás és beteg lábú emberek járását, közérzetét szeretnénk megkönnyíteni, valamint a fájdalom érzetet minimalizálni ortopéd és egyedi lábbelik készítésével.
10 éves működéssel és 15 éves munkatapasztalattal rendelkezünk az ortopédcipő
készítésének területén.

A láb felépítése

A 26 különféle csontból álló láb mérnöki mestermű.Erős szalagok,rövid kis izmok tartják össze,melyek köpenyszerűen burkolják körül.Ezek biztosítják a teherbírást és őrzik a talp íveletségét.
Hogy valaki helyesen tudja értékelni a lábpanaszok végeláthatatlan sorát,hogy megérthesse a legtöbbször statikai hibán alapuló kórformákat, annak el kell mélyedni kissé a láb felépítésének csodás világában.

A láb boltozata

A sok csontból álló, inakkal összekötött szerkezet a lábnak egyrészt nagy flexibilitást ad, másrészt létrehozza a jellegzetes boltozatokat. A boltozatok a testsúly viselésére és az erők levezetésére szolgálnak.

A láb betegségei, hibái

Diabéteszes láb

A diabéteszes neuropátia nyomán jön létre ez a komplex, lábat érintő elváltozás. A láb bőre száraz, sérülékeny lesz, ennél fogva könnyebben támadják meg különböző mikrobiális fertőzések, amit súlyosbít, hogy a sérüléseket és elváltozásokat a csökkent fájdalomérzékelés miatt nehezebben vesz észre a beteg. Az ízületek szintén sérülnek. A talp és lábujjak megváltozott terhelése bőrkeményedéseket, máshol fekélyes elváltozásokat eredményezhet, s az így kialakult sebek lassan gyógyulnak, és nehezen kezelhetők. Amennyiben a nagyerek szűkülete nagyon előrehaladott, sajnos szükségessé válhat a lábujjak, lábfej, netán lábszár amputálása is.

Lúdtalp

Lúdtalp, talp, számítógépes talpvizsgálat.

A kétlábon járás kényszerű helyzetéhez az evolúció során a láb még nem idomult igazán, a tartós igénybevételt nem bírja, boltozata megrogy, a hosszanti és haránt boltozat lesüllyed, ezért a láb belső oldala is érintkezik a talajjal. Ha vizes talp­pal kőre állunk, láthatóvá válik a talp lenyomata. Természetesen a számítógépes talpvizsgálat során ezt még tökéletesebben ellenőrizhetjük.

A képen jól látható, hogy a harántboltozat lesüllyedt (1), tehát erősen nyomott, sárga területként jelenik meg. A test súlyvonal­a a közép felé tolódott (2). A bel­boka kiugrik, mivel a boka befelé dől.
 
   

Lúdtalp, talp betegség, talp probléma

A lúdtalp kórképe laikusok között is közismert, a népnyelv topa lábnak nevezi. A boltozat megszűnése miatt a bel­boka feltűnően kiáll. A láb elveszti kecses alakját egyszersmind a rugalmas járás képességét. A lúdtalp kisgyermekkorban, a járás megkezdésekor kialakulhat. (Nem tévesztendő össze a kisgyermek aranyos, párnás, zsírszövettel kitöltött, boltozat nélküli talp­a a lúdtalp­pal.) A késôbbiekben a gyors növekedés idôszakában, 7 és 10 valamint 16 és 20 év között alakul ki. Később a klimax táján, valószínű a hormonális változások teszik hajlamossá a nők lábát arra, hogy feladja az ellenállást a ránehezedő terhekkel szemben, de sokszor alakul ki lúdtalp a terhesség ideje alatt is.

Tünetek

Megelőzés

A legtöbb betegség megelőzhető, így a lúdtalp is. Gyermekkorban nagy a szülő felelőssége: kerülje a korai lábraállítást, a hosszú, megerőltető sétákat. Az ép csontozatú és izomrendszerű gyermek esetén a fő szabály: engedjük, hogy a gyermek természetes mozgásigényét kiélje, és semmilyen módon ne avatkozzunk be erőszakosan az egyedfejlődés normális rendjébe.
Lényeges a helyes lábbelihasználat. A szandál, a puha talp­ú, sarkatlan cipő nem ajánlatos. Helyes a lábfej formáját követő, bőrtalpú, esetleg magas szárú fűzős cipő használata.
Ne felejtsük el, hogy a lúdtalp kialakulása gyakran kamaszkorban következik be, pl. ha a kényelmes, iskolapadhoz szokott gyerek nyolcadik után ipari tanulóként naphosszat ácsorog a munkapad mellett.

Kezelése

Boltozatos láb (Pes Cavus)

Boltozatos láb, láb betegség, talp betegség

Általában veleszületett láb­deformitás, a láb­közép alig, vagy egyáltalán nem érinti a talajt. Emiatt a testsúly a sarokra és az elő­láb­ra terhelődik. Bütykösödés és kalapácsujj társulhat hozzá. A számítógépes talpvizsgálat­tal fedezhető fel igazán.

* Boltozatos láb, talpvizsgálat, talpTünetek
Boltozatos láb, talp, boltozata. Túlnyomás és következményes bőrkeményedés van az I-V. metatarsus fejecsek alatt.
b. Fájdalom és érzékenység a harántboltozat területén.
c. Gyakori a bokasérülés a láb instabilitása miatt.

Hallux valgus

Hallux valgus, láb probléma, talp probléma

E gyakori, sok ember életét megkeserítő elváltozásra még nem találtak jó magyar nevet. Az öregujj gacsos, azaz befelé, a kis­ujj­ak felé fordult helyzetét jelenti.

Kialakulása

A betegség úgy kezdődik, hogy a harántboltozat lesüllyed, a lábfej szétterül, emiatt az első és második lábközépcsont eltávolodik egymástól. A nagy­ujj alappercén tapadó erős inak nem rövidülnek meg, ezért az öregujj­at alapizületében megtörve, a kettes ujj felé és alá húzzák. A második ujj, helyet adva az öregujj­nak, kalapácsujj­szerűen deformálódik.

Tünetek

A befelé álló bütyök felett található kis nyáktömlô, a cipő irritációja miatt rendszeresen begyullad, néha el is gennyesedik. (Gyulladásmentes állapotban is igen fájdalmas, hát még ilyenkor.) A gyulladás ráterjedhet a környező csonthártyára. A lesüllyedt harántboltozat miatt a talp­on fájdalmas bőrkérgesedés képződik. A kalapácsujj pedig önmagában is szörnyű (l. alább).

Megelőzés

Igen fontos, hogy a hallux valgus és a kalapácsujj a harántboltozat süllyedése miatt jön létre , tehát az idejében alkalmazott talpbetét megelőzi a kialakulását.

Nyomásponti kép

Hallux valgus, talpvizsgálat, talpbetét A harántboltozat süllyedése miatt az előláb nem a normális helyen, hanem a III. lábközépcsont fejecsén (1.) és a sarkon támaszkodik a talajra. Emiatt a láb három helyett két ponton fekszik fel a talajra. Ez a bizonytalan talajfogás a lábszár és combizmok korai kifáradását okozza. A boltozat hiánya miatt elveszik a járás rugalmassága, könnyedsége. Ez pl. sportolók esetén különösen zavaróvá válhat. A láb szétterül, vagyis a lábközépcsontok legyezőszerűen eltávolodnak egymástól. Az I. ujj befelé fordul (3.), mivel a rajta tapadó erős ín befelé húzza. A lábujj alapja befelé irányuló göböt (2) képez, amit bütyöknek, hallux valgus­-nak nevezünk.

Gyógyítása

A hallux valgus megelőzésében, a már kialakult elváltozás további romlásának megakadályozásában fontos szerepe van a jó talpbetét­nek. A talpbetét tartós használata a boltozat regenerálódását eredményezheti. A fixált, elhanyagolt bütykösödés már csak műtéttel korrigálható. A műtét után pedig a talpbetét viselése, mondhatjuk kötelező.

Sarokfájás

Sarokfájás, Achilles ín, talp

Egyértelműen a boltozatok süllyedése vezet a sarok­tájék fájdalmához. Az ábrán látható, hogy mind a talp­i szalag, mind az Achilles ín feszülés alá kerül. Különösen hevesen jelentkezhetnek a panaszok azoknál, akik naphosszat kénytelenek talp­alni (pincérek, nővérek, stb.), vagy hosszú menetelés (katonák), vagy akár alkalomszerű sportolás után. A panaszok hátterében Sarokfájás, számítógépes talpvizsgálataz Achilles-ín, vagy nyálkatömlőjének bántalma áll. Súlyosabb esetben az ín tapadási felületén tüskeszerű csontkinövés is kialakulhat. Legtöbbször a problémát megoldja a talpbetét, mely a sarkat kissé megemelve csökkenti az ín feszülését.

A talpvizsgálat alkalmával kapott nyomásponti képen a süllyedt hosszanti boltozatot, valamint erősen nyomott (fehér) sarok­táji területet látunk. A beteg természetesen panaszolja is jellegzetes fájdalmat. A fájdalom a sarok megemelését és a boltozat megtámasztását szolgáló talpbetét alkalmazásával megszűnik.

Sarokcsont sarkantyú

Sarokcsont sarkantyú, láb, talp

A sarokcsont és az előláb között egy erős szalag, a talpi fascia feszül ki. Ez a szalag, mint az íj húrja működik, terhelésre rugalmasan megfeszül, csökkentve és felfogva a testsúlyt. A talp­i fascia az Achilles ín­nal együtt csukló szerkezetet alkot, melynek csuklója a sarokcsont. Ezért mind a talpi szalag, mind az Achilles ín feszülése a sarokcsontra hat.

Sarokcsont sarkantyú Lúdtalp esetén a sarokcsontra a talp­i szalag állandó húzása hat a talp felől, ezért az ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezik, ami tartós fennállás esetén tüske szerű csont képződést indukál, ez a sarokcsont sarkantyú. Önmagában a talp­i szalag feszülését, majd fájdalmas gyulladását plantáris fasciitisnek nevezzük. Fontos megérteni, hogy a sarokcsont tüske másodlagos következmény, a túlfeszülés miatt jön létre.

Sarokcsont sarkantyú, talpvizsgálat, talpbetét Kezelés

A már kialakult kinövés megszüntetése céljából lyukas talpbetétet írunk fel, tehermentesítve a tüske által nyomás alatt lévő csonthártya területet. A csonthártyagyulladást eredményező esetben borogatás, pihenés, gyulladáscsökkentők szedése indokolt. Műtétre csak nagyon ritkán kerül sor.

Kalapácsujj

Kalapácsujj, láb probléma, láb betegség

A kalapácsujj mindennapos bántalom. Legtöbbször a második lábujjon alakul ki, gyakran mindkét oldalon. A harántboltozat süllyedése miatt az ujjak zsugorodnak úgy, hogy az alapperc felfelé, a középperc lefelé fordul, ezzel V alakú csúcsot képeznek.

Tünetek

A kiálló csúcs felett fájdalmas tyúkszem alakul ki. A beteg nemcsak a cipő, de néha akár a takaró érintésére is fájdalmat érez.

Kezelés

Gyermek cipők

Rendszeresen járunk az óvodákba a gyermekek talpát,tartását vizsgálni.Nagyon fontos,ha rendellenességet tapasztalunk,javaslatot teszünk ortopéd szakorvos felkeresésére.
Az idejében megállapított problémát,gyorsan és hatékonyan lehet kezelni!

Egyedi cipők

Túl nagy, -kicsi vagy széles lábú embereknek igénye szerint a lábára készítjük a cipőt.
Csak természetes bőrből, hatalmas színválasztékkal állunk a megrendelőink rendelkezésére.
Akár elegáns, akár sportos változatban.

Számítógépes lábvizsgálat

Ha valaki mezítelen lábbal egy üveglapra áll, akkor az üveglap másik oldalán a nyomásviszonyokat hűen tükröző rajzolat keletkezik. Ez a rajzolat, mint nyomásponti térkép az alapja a számítógépes talpvizsgálat­nak. A kóros nyomásponti elrendezés láb probléma­ként fogható fel, és minden láb betegség­hez jellegzetes talpi kép tartozik.

Számítógépes talpvizsgálat a talpbetét kezelés célja ennek a hibás nyomásponti elrendezésnek a korrekció­ja, a megbomlott statikai egyensúly helyreállítása. A talpkép felvétele után képzett szakemberek tervezik meg az adott láb­nak megfelelő betét térképét. Ennek alapján készül az egyedi talpbetét. A talpbetét puha, természetes anyagokból készül, nem allergizál, kényelmes. A láb korrekcióját fájdalom nélkül biztosítja, ezért szinte mindenki panasz és mellékhatás nélkül viselni tudja.

Egyedi talpbetét

Fennállásunk alatt több ezer talpvizsgálat­ot végeztünk, és ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a láb­ról még többet tudjunk meg. Tudásunkat eljárásunk és termékünk folyamatos továbbfejlesztéséhez használjuk fel úgy, hogy a hagyományos kézműves értékeket is megőrizzük. Fejlett informatikai bázisunk biztosítja a korszerű adattárolást és kezelést, képzett munkatársaink pedig az egyenletes, magas minőséget.

Üzleteinkben különféle kényelmi cipők, gyógypapucsok kaphatók. Ezek is valódi bőrből készült, kizárólag magyar termékek.

Forgalmazunk még:

 

cipő, cipőbolt, cipőgyártás, betétes gyermekcipő, bőr ortopéd cipő, cipőkészítés, egészségügyi betét, egyedi cipő, egyedi talpbetét, elegáns férfi cipő, elegáns női cipő, férfi cipő, férfi csizma, finom női cipő, gyerekcipő, gyermek ortopéd cipő, gyermekcipő, női cipő, ortopéd cipész, ortopéd cipő, ortopéd cipőkészítés, ortopéd lábbeli, stabilizációs ortopéd cipő, talpbetét, tépőzár, vényre dolgozás