Csontsűrűség mérés, Teljestest vizsgálat - DEXA

DEXA vizsgálat - Csontritkulásmérés 


Önnek van? ...... csontritkulása
 • 45 éves elmúlt nő
 • 60 éves elmúlt férfi
 • Szülőknek volt csontritkulása
 • Önnek felnőtt korában volt csonttörése
 • Korai, vagy valódi menopauzában van?
 • Dohányzik?
 • Alkoholt és/vagy kávét napi rendszerességgel fogyaszt?
 • Szed, vagy szedett rendszeresen hormontartalmú gyógyszert?
 • Kezelik Önt reumatoid artritisszel, vagy pajzsmirigy betegséggel?
 • Korlátozott a mozgásban és/vagy más okok miatt keveset mozog?
Amennyiben Ön legalább 3 kérdésre igennel válaszolt, akkor feltétlenül szüksége van csontritkulásmérésre.

DEXA vizsgálat

DEXA: Dual Energy X-ray Absorptiomerty (Kettős foton elnyelődés)

A DEXA betűszó, mely a képalkotás módját határozza meg.

dexa

Fizikai alapja: a foton nyalábot röntgencső és speciális filterek segítségével hozzák létre. A sugárnyaláb intenzitásának növelésével a vizsgálat felbontóképessége és ezzel pontossága növekszik, a vizsgálati idő csökken.

A csontsűrűség vizsgálata - osteodenzitometria

Csontsürűségnek - denzitásnak - a klinikumban az egységnyi felületű csont ásványianyag tartalmát nevezzük, mértékegysége g/cm2. (Vagyis nem a fizikai értelemben vett, térfogategységre számított sürűséget mérjük, hiszen annak mértékegysége g/cm3.) A csontsürűség mérése alapján lehetséges a törési kockázat becslése, a betegség nyomon követése, ill. a bevezetett terápia hatásosságának lemérése.

A denzitometria elve: Ismert intenzitású sugárforrásból jól fókuszált nyaláb halad át a csonton. A sugárzás egy része a csontban elnyelődik, a többi továbbhalad, ennek mennyiségét detektáljuk.

Az első denzitométerekben 125I izotópot használtak. Ezzel csak olyan testrész volt mérhető, melyben a csont a felülethez közel helyezkedik el, lágyrészborítása szinte elhanyagolható (radius, tibia, sarok). Azonban kiderült, hogy az alkarmérések alapján nem elég megbízható a törési kockázat becslése, mivel osteoporosis esetén leggyakrabban a csigolyákon ill. a medencecsontokon alakul ki törés. Ezért ma már kettős energianívón sugárzó készülékeket használnak, és az izotóp sugárforrást röntgencsőre cserélték (DXA, DEXA = Dual-Energy-X-ray-Densitometer). Ezzel a módszerrel a csigolyák ill. a combnyak is vizsgálható.

A mérés során meghatározzák a vizsgált csont ásványi anyag tartalmát (BMC = Bone Mineral Content) és sürűségét (BMD = Bone Mineral Density). A mért sürűségértéket összehasonlítják, az azonos nemű fiatal egyének csúcs-csontsűrűségével, és az attól való eltérést szórásegységben (SD) határozzuk meg. Az így kapott értéket T-score-nak nevezzük. A T-score a törési rizikó nagyságát mutatja. 1 SD eltérés megduplázza a törési rizikó nagyságát.

Értékelése:

 • 1 SD még normálisnak tekinthető,
 • 1 és - 2,5 SD csökkent csontsürűség (osteopenia)
 • 2,5 SD alatt osteoporosis

A másik használatos viszonyszám a Z-score: ez a nemben és korban illesztett egészséges populáció átlagától való eltérést mutatja, szintén SD-ben kifejezve. (Vagyis azt mutatja meg, hogy az egyén csontsűrűsége mennyire tér el az azonos nemű és korú egészséges emberek átlagától.)

A csontozat különböző helyein mért ásványi anyag tartalom nem feltétlenül azonos. Éppen ezért ott kell a vizsgálatot végezni,ahol a legnagyobb a törési kockázat,vagyis postmenopausás osteoporosis gyanúja esetén a csigolyákon, senilis osteoporosisnál pedig a combnyakon.

A vizsgálat megismétlésére a terápia bevezetését követően 1 év múlva van szükség. A változás csak akkor ítélhető meg, ha a vizsgálatot ugyanazon a csonton, és ugyanazzal a készülékkel végzik. Kezelésben nem részesülő egyénnél rizikótényezők esetén (pl. menopausa idején) 1, egyébként 2-3 évenként ajánlott a vizsgálat a csontvesztés kiszűrésére.

Egyéb vizsgálati módszerek

Quantitatív Computer Tomográfia (QCT): Az egyetlen mérési mód, amellyel a kortikális és trabekuláris csont sürűsége külön-külön határozható meg.

Ultrahangos csontsűrűség mérés: az ujjpercek, a sarok és a tibia mérhető vele. Ez közepesen korellál a gerinc és a csípő csontsűrűségével. Ezért a módszer szűrésre alkalmas, de a terápia nyomon követésére nem

Csontscintigraphia: Izotópvizsgálat, mely a csont szerkezeti eltéréseit, idegen szövet megjelenését és eloszlását jelzi a csontban. Elsősorban rosszindulatú daganatok ill. metastasisok, kimutatására használják.

csontsűrűség mérés


Csontsűrűség mérés

A csonttömeg és ásványi anyag tartalom mérése általában a csípőcsonton és az ágyéki gerincen történik. A vizsgálat néhány perc. Ezután következik az értékelés a szoftverek segítségével asszisztens és orvos által. Az ágyéki gerinc csigolyáinak csontsűrűsége egyenként mérhető, a csípőcsont különböző területeire vonatkozóan is külön adatokat nyerünk. A mért sűrűségértéket a készülék szoftvere összehasonlítja, az azonos nemű fiatal egyének csúcs-csontsűrűségével, és az attól való eltérést szórásegységben (SD) határozza meg. Az így kapott értéket T-score-nak nevezzük.

A nemzetközi gyakorlatban elterjedt, de Magyarországon még kevés helyen alkalmazzák az úgynevezett, WHO által kontrollált töréskockázat számítást. Az interneten elérhető nemzetközi oldalon a FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) alapján töréskockázatot számítunk, melyhez számos adatot kell közölni. (ez csak egy segédlet a számításhoz, a beteg adatait az oldalon nem kell tárolni!) A teljesség igénye nélkül: testsúly, magasság, dohányzás, megelőző törések, és a DEXA-val mért csontsűrűség a csípőtájon T score értékben. Így %-ban adjuk meg a törés kockázatát.

Az intézetünkben lévő készülék utolsó generációs, digitális, magas precizitású, alacsony dózissal működő berendezés, mely alkalmas a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának a mérésére is, lebontva a különböző testrészekre, a koponyacsonttól a lábig.

A vizsgálat megismétlésére a terápia bevezetését követően 1 év múlva van szükség. A változás csak akkor ítélhető meg, ha a vizsgálatot ugyanazon a csonton, és ugyanazzal a készülékkel végzik.

 

Fájdalom STOP!

csontsűrűség

Fájnak az ízületei, reggel alig tud elindulni? Fájdalomcsillapítókon él? MIÉRT? A csodás alpesi iszapkezelés külsőleg és belsőleg is könnyű mozdulatokat biztosít Önnek! Ne várja meg a műtétet!

Alpesi iszapkezelés

felszíniiszap

Alpesi iszap, az évezredes gyógyító szer A természet műhelyében, a leopoldskroni felszíni gyógyiszapkészletben egyedülálló hatású anyag rejlik, amelyet az emberek már 1820 óta használnak. Tudományosan bizonyított, hogy ez a kincs egyike Európa legértékesebb gyógyiszap készleteinek. A gyógyító alpesi iszap összesen több mint 350 különféle gyógynövény hatóanyagait tartalmazza, amelyek együttesen eredményezik a gyógyító alpesi iszap kitűnő hatását. A gyógyászati gyakorlatban a kémiai alkotórészek közül a huminsav a legfontosabb.

Dr. Takács Ildikó

Kricbacher Rita Asszisztens

Vizsgálat helyszíne:

Országos Gerincgyógyászati Központ

DEXA oszteoporózis rendelő

1126 Budapest, Királyhágó u.1.-3.

Bejelentkezés:

+36-1-489-5200

+36-30-482-2029

e-mail:

rita.kricbacher@bhc.hu

takacsildikodr@gmail.com

Rendelési idő:

hétfő, szerda, csütörtök: 8-14 óráig

kedd: 14-20 óráig

Iszapkezelés:
hétfő, csütörtök: 15-19 óráig

 

Web: http://www.csontritkulasmeres.hu